Szakavatott oldalak foglalkoznak azzal, hogy a tapasztalt bor fogyasztóknak a lehetõ legjobb helyet ajánlják. Mivel mi nem elsõsorban borász portál vagyunk, nem is szeretnénk úgy tûnni, mintha értenénk hozzá (dolgozunk rajta). Minél több minõségi pincészetet szeretnénk bemutatni, mert ahogy anno megmondták „ízlések és pofonok”.
Elõször is látogassunk el Köveskálra a Pálffy pincészetbe, ahol Pálffy Gyulával készítettünk egy rövid telefon interjút.
Náluk is megtalálható az a sajátosság, hogy egyszerre „sok” fajta szõlõvel dolgoznak. Éppen ezért érdemes akár nagyobb társaságokkal is eljönni, mivel mindenki megtalálhatja a szája ízének legjobban tetszõ bort. Dominál a tradíció, hiszen a szõlõ-mûvelés és borkészítés apáról fiúra szállt évszázadok óta. A pincészetbe elõre illik bejelentkezni, mivel bármily meglepõ, de tulajok a hegyen dolgoznak, természetesen barátian fogadnak minden kedves látogatót.
Szõlõterületeik a Káli-medencében, Köveskálon a vulkánikus eredetû Fekete-hegy déli lejtõin helyezkednek el. A jelenlegi 4,5 ha területen Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Juhfark, Cabernet Sauvignon, szõlõt termelnek, Furmint fajtát telepítettek. Hajtásválogatással, késõbb fürtválogatással állítják be az ideális termésmennyiséget,hogy a legjobb minõségû szõlõt tudják szüretelni. Hagyományosan fahordóban érlelnek, a bort pedig kizárólag palackozva hozzák forgalomba.
Boraik jellegzetes ízét a vulkánikus talaj (bazalt, láva és tufakõzetek) a magas sav- és ásványi anyagtartalom kedvezõen befolyásolja.
Ez egy olyan hely ahol kiemelten fontos a minõség és elengedhetetlen a külsõ kontroll megléte. A pincészet borainak képviseletét Kovács Antal szomelié látja el.
A kedvcsináló végén csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy a „nagyokkal” szemben a kis pincészetekben benne van a borban a készítõk szíve-lelke. Látogassatok el hozzájuk.
Pálffy Pince
Web: www.palffypince.hu
8274 Köveskál, Fõ u. 40.
Tel: 06-30-9275-713
Fax: 06-87-706-181
E-mail:info@palffypince.hu
forrás:www.pincearon.hu, www.badacsonyiborut.hu