Kezdeném egy kis bulvárral tavaly a G20 csúcson Jamie Oliver szakács cserélte le az osztrigát, rákot, és a többi drága dolgot pl.: erre a növényre is.
Értékes hatóanyagainak köszönhetõen kiváló erõsítõszer, szívvédõ hatású, tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye. A hobbi természetbúvároknak csak egy apró jó tanács, mivel szintén tavasszal hajt a gyöngyvirág is és csak a poén kedvéért hasonló a levelük, hagyatkozzunk az orrunkra vagy, ha náthásak vagyunk legyen nálunk a kisnövény határozó. Mivel a medvehagyma illata, na milyen? ,
fokhagyma illatú, így nehéz összekeverni mással, de ha valakinek hashajtóra van szüksége ,az bátran rágcsálja pl. a kikerics levelét ami szintén hasonló.
Akkor most jöjjön a tudomány…………………
Bemutatkozik a vadfokhagyma
A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik. Erdõkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztetõ, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelõ növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú.
Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fûszernövény, hogy a tömeges gyûjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyûjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tõrõl csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Egy-egy hagyma kertben történõ elültetésével és a növény termesztésével változatosabbá tehetjük megszokott ételeink ízét, zamatát.
Ételváltozatok medvehagymalevélre
A medvehagyma levele felhasználható zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetû saláta, leves, fõzelék, fasírt vagy más húsos ételek ízesítésére. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva vajas kenyéren friss és szárított formában egyaránt. Május végén szezonja véget ér, azonban fûszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pestóhoz hasonló medvehagyma szósz kikeveréssel készül, összetevõi 8-10 darab aprított medvehagyma levél, olivaolaj, kevés só és esetleg reszelt parmezán. Jól zárható üvegben, hûtõszekrényben ajánlott tárolni, az elõállított szósz köretek kiváló kiegészítõje.
A Nagy Bandó András által írt és szerkesztett Orfûi Medvehagyma Kincseskönyv a magyar gasztronómia nélkülözhetetlen kötete, a medvehagyma-kultúra megõrzõje. Orfûn minden évben Medvehagyma Napot tartanak, a rendezvénysorozat keretein belül helyi medvehagymás ételkülönlegességek kerülnek az asztalra. Ezen ízcsodák egyike a medvehagyma méz, melyet a mecseki erdõkben a növény virágjáról gyûjtenek a méhész rovarai. A medvehagyma tea házilag is elkészíthetõ a friss vagy szárított levél leforrázásával, melyet étkezés elõtt kell elfogyasztani étvágyjavítás céljából.
A medvehagymabor igazi specialitás. Otthon is elõállítható, apróra vágott friss medvehagyma levélbõl másfél-két maroknyit fél liter száraz borba lehet tenni, ezt rövid ideig vízfürdõn melegíteni-forralni, majd ízesíteni mézzel vagy sziruppal. Zárt edényben állás után érdemes leszûrni, és sötét, hûvös helyen tartani. A medvehagyma boros kivonat keringésjavító hatása sokszorosa a fokhagymáénak, és nem kell aggódnunk a kellemetlen lehelet miatt sem.
A természet gyógyító gerezdje
A medvehagyma gyógyászati felhasználása sokrétû, bioaktív vegyületei révén a szív-érrendszer természetes támogatásában játszik fontos szerepet. A növény szerves kénvegyületeket, mint S-alkilcisztein-szulfoxidokat tartalmaz. A fokhagyma és a medvehagyma kéntartalmú hatóanyagai megegyeznek, csak mennyiségi összetételük eltérõ.
+ A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felsõ légúti megbetegedések megelõzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertõtlenítõ, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
+ Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentõ hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétõl függõen a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentõs mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelõzésének természetes gyógymódja.
+ Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történõ együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni mûtétek elõtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentõt szedõ betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.
+ Népi megfigyelés, hogy a hagyma bõrön történõ külsõdleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertõzések kezelésében. Érzékeny bõrû egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bõrgyulladás jelentkezhet bõrkiütés, bõrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendõ. Érdemes elõször csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bõrreakció.
+ Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin termelõdést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenõrzése.
Forrás:hazipatika.com
Szerk.:Jula